Tarte Tatin

 
 
 
Jag har länge velat prova att göra en Tarte tatin, men har alltid fegat ut när jag tänkt på det avgörande momentet med stekpannan (haha). Dock fick jag tummen ur häromdagen och tänkte att det bara får bära eller brista. Och tänk, det var inte alls så svårt! Dessutom smakar den himmelskt och jag har "råkat" äta en bit till kvällsmat hela veckan, hihi. Så om du, liksom jag, tycker att stekpannemomentet verkar superläskigt så kan du slappna av nu och istället börja baka! Piece of cake!
 
Ingredienser:
2,5 dl vetemjöl
100 g kylskåpskallt smör
2 msk strösocker
2 äggulor
 
Fyllning:
1,25 dl råsocker
50 g smör
4 medelstora äpplen
Vaniljglass till servering
 
Häll mjölet i en bunke, tillsätt det kalla smöret i små bitar och finfördela det i mjölet med fingertopparna. Tillsätt socker och äggulor och arbeta ihop till en smidig deg. Platta ut degen lite, slå in den i plastfolie och låt den vila i kylen cirka 30 minuter.
Fyllning: Skala äpplena, kärna ur dem och skär dem i tjocka klyftor. Smält smör och socker i en ugnsfast stekpanna och tillsätt sedan äppelklyftorna. Låt puttra på medelvärme i cirka 15 minuter, rör om då och då. När äpplena fått en fin, lätt gyllenbrun färg, lägger du äpplena i ett fint mönster i stekpannan. Ta ut degen ur kylen och kavla ut den till en rundel något större än stekpannan. Lägg degen över äppelklyftorna och tryck försiktigt in degen längst kanterna på stekpannan, akta fingrarna. Ställ in stekpannan i nedre delen av ugnen, 175 grader, i cirka 30 minuter eller tills degen har fått lite färg. Ta sedan ut stekpannan och låt kakan svalna ett par minuter. Lägg ett uppochnervänt fat ovanpå, placera ena handen på fatet och stjälp upp kakan genom att vända allt så att äpplena hamnar överst. (Karamellsåsen är väldigt varm, så ha gärna på dig långärmat + grytvantar). Låt pajen svalna lite och servera med vaniljglass!
 
 
 
 
 


Namn:


E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:

Kom ihåg mig.
Copyright © Muzicmecupcake | Designed by Plumeria