Cornflakesgodis

 
 
Ingredienser:
50 g smör
125 g mörk choklad
3 msk ljus sirap
6 dl cornflakes
½ dl kokosflingor
 
Smält smör, choklad och sirap i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och rör ner cornflakes och kokos. Klicka ut i formar, låt stelna.
 


Saffranspannacotta

 
Ingredienser:
2 st gelatinblad
5 dl vispgrädde
1 paket saffran
½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
 
Lägg gelatinet i blöt. Koka upp grädde, saffran och socker i en kastrull. Lägg ner gelatinbladen i grädden så de smälter. Häll upp i portionsformar och låt stelna i kyl mint 5 timmar.
 
 
 
 


Mustig float

 
Busenkel juldessert som barnen älskar!
Ingredienser:
2 kulor vaniljglass
2 dl julmust
 
Lägg vaniljglass i ett glas, häll på julmust - klart!
 
 


Rice Crisp Godis

 
Ingredienser:
75 g smör
250 g marshmallows
1 dl salta cashewnötter
3½ dl kokosflingor
6 dl Rice crisp
 
Smält smöret, sänk sedan värmen och tillsätt marshmallows till de har smält. Ta kastrullen från plattan och rör ner de resterande ingredienserna. Häll ut smeten i en ugnsfast form 25x35 och platta ut med lätt fuktade händer. Låt stelna och skär i bitar.
 
 
 


Tomteluvor

 
Ingredienser:
200 g röd marsipan
50 g Vit choklad
Kokos
 
Dela marsipan och rulla till bollar. Forma till luvor. Smält chokladen över vattenbad, och doppa sedan toppen och luvans botten i chokladen, och sedan i kokos. Klart!


Saffransbiskvier

 
Ingredienser:
250 g mandelmassa
1 äggvita
0,5 dl strösocker
 
200g osaltat smör
2,5 dl florsocker
2 paket saffran
1 stor äggula
 
200 g vit choklad
 
 
 
Riv mandelmassa och blanda med socker och äggvita till en jämn smet. Fyll en spritspåse och spritsa ut runda bottnar, stora som en femkrona, på en plåt täckt med bakplåtspapper. Grädda 8-10 minuter och vänta sedan 10 minuter innan du lossar bottnarna från pappret. Låt svalna. Vispa smöret 5-10 minuter och häll i florsocker lite i taget. Tillsätt saffran och äggula. Bred krämen toppigt på bottnarna och ställ i frysen. Smält chokladen över vattenbad och låt den svalna lite innan du doppar biskvierna i den. Strö över lite strössel innan chokladen stelnat. 
 
 
 
 
 


Mjuk pepparkaka

 
Jag har aldrig varit jätteförtjust i pepparkakor, (jag äter det om jag blir bjuden & jag bakar det för att det hör julen till) men det är inget jag går och småäter bara för att det är såå gott. Men mjuk pepparkaka däremot - namnam. Häromdagen blev det två stycken mjuka pepparkakor här hemma och det luktade jul i hela lägenheten i flera timmar efteråt!
 
Ingredienser:
2 st ägg
3 dl strösocker
2 tsk mald nejlika
1 tsk kanel
1 tsk bikarbonat
3 dl mjöl
50 g smör, smält
1,5 dl filmjölk
2 msk lingonsylt
 
Smöra och bröa en form. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda kryddor, bikarbonat och vetemjöl, rör ner detta i äggvispet. Häll sedan ner smör, mjölk och lingonsylt. Häll smeten i formen och grädda 175 grader, 40 minuter i nedre delen av ugnen.
 
 


Baklava

 
I höstas var vi 12 stycken i min familj/släkt som åkte till Grekland en vecka och eftersom vi hade så himla trevligt där nere så bestämde vi oss för att ha en "grekafton" här hemma lite senare. Jag fick äran att stå för desserten denna kväll och då valde jag att baka Baklava. Jag åt Baklava för första gången när jag var liten och har sedan dess älskat det!
 
Ingredienser:
2 rullar (540 g) fryst filodeg
4 dl sötmandel
4 dl pekannötter
4 dl pistagenötter
400 g mandelmassa
300 g smör
 
Sockerlag:
2 dl vatten
2 dl råsocker
2 dl honung
 
 
Tina filodegen. Rosta nötterna gyllenbruna i en torr stekpanna och hacka dem sedan grovt. Riv mandelmassan och smält smöret. Ta fram en ugnsform och skär filodegen i ark som täcker bottnen på formen. Lägg 3-4 st ark i formen och pensla med mycket smör mellan varje lager. Fördela sedan hälften av nötterna och mandelmassan över och platta till. Upprepa sedan med ett lager till. Avsluta med 3-4 ark på toppen och pensla dem med smör. Skär baklavan i valfritt stora bitar (inte för stora, baklava är sött) och grädda 20 minuter. Koka upp vatten, råsocker och honung till sockerlagen och häll den sedan över baklavan när den är färdiggräddad. Servera gärna varm med vaniljglass.
 
 


Apelsinmuffins

 
 
Min farmor ringde häromdagen och bad mig baka muffins i någon trevlig smak, utan frosting och andra grejer som dom blir lätta att frysa in och ta fram till fikat. Jag tänkte direkt på citronmuffins eller chkladmuffins, men kände att det varken var särskilt juligt eller nytänkande. Så därför fick det bli apelsinmuffins - lite ovanligare och lite juligare. Supergoda och saftiga blev dom =)
 
Ingredienser:
150 g smör
2 st ägg
2 dl strösocker
0,75 dl mjölk
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver
Skal från 1 apelsin och saft från ½ apelsin
 
 
Vispa smör och socker pösigt. Vispa sedan ner ett ägg i taget. Blanda mjölken med apelsinsaften och skalet, häll sedan ner i smörblandningen. Rör ihop mjöl, bakpulver och vaniljpulver i en annan bunke och rör sedan ner i smeten. Fördela i 12 muffinsformar och grädda i ca 13 min, 200 grader.
 
 


Caneléer

 
Canelé, den nya macaronen?
 
Många har säkert hört talas om detta lilla söta bakverk som spred sig på internet och i tidningar som en löpeld nu i somras/höstas. Jag försökte förgäves få tag på ett smakprov (på Kafé Esaias i Stockholm) men tydligen sålde dessa små rackare slut inom bara några timmar. Så mitt enda alternativ blev att inhandla några formar och baka egna. Sagt och gjort!
 
För er som aldrig har hört talas om detta bakverk, så kan jag berätta att det är ett franskt påhitt från Bordeaux. Ytan är knaprig medan insidan är mjuk och smakar vanilj och rom. Här hemma försvann alla små caneléer inom loppet av några minuter - såååå goda ♥
 
 
 
Ingredienser 20st:
50g smör
5 dl standarmjölk
1 tsk fint havssalt
1 vaniljstång
4 dl florsocker
1 ½ dl vetemjöl
2 ägg
2 äggulor
5 msk mörk rom
25g smör och 25g bivax till formarna
 
 
Dag 1:
Mät upp smör, mjölk och salt i en kastrull. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ner fröna i kastrullen. Lägg även ner den urskrapade vaniljstången och hetta upp mjölken tills den nästan kokar. Dra kastrullen från plattan och låt svalna medan du mäter upp resten av ingredienserna. Mät upp florsocker och mjöl och sikta ner det i en bunke. Rör ihop ägg och äggulor försiktigt med en gaffel - det får inte komma i för mycket luft i smeten. Rör ner äggen i mjöl- och sockerblandningen. Rör ner mjölkblandningen lite i taget med en slickepott. Sila sedan smeten för att få bort eventuella klumpar. Tillsätt rommen och rör ihop till en lös smet. Täck bunken med plastfolie och låt i kylen minst ett dygn, men gärna två eller tre. Låt vaniljstången ligga med i smeten för att ge mer smak, men ta bort den när du sedan häller smeten i formarna.
 
Dag 2:
Hetta upp ugnen till 250grader innan du ska baka. Smält smöret och bivaxet till formarna på låg värme i en kastrull. Värm formarna en stund i ugnen (är dom kalla blir det för mycket bivax på kanterna). Fyll den första formen med bivaxblandningen och häll sedan över i nästa form, och nästa. Se till att hela formen täcks. Låt dem rinna av lite upp och ner och ställ sedan i kylen 10 minuter. Häll upp smeten i formarna, men lämna 5 millimeter till kanten. Sätt in plåten i ugnen och sänk sedan temperaturen till 180 grader. Grädda cirka 70 minuter (mina fick dock vara inne 90miuter). Ta ut en kaka med hjälp av en tång och lossa från formen. Är kakan för blek så låter du resten stå kvar i ugnen en stund till. Kakan ska vara brun på utsidan men lite krämig i mitten. Ta ut alla kakor och lossa dem från formarna. Förvara dem luftigt och inte i en burk eller påse, då den knapriga ytan förstörs.
 
 
 
 
Recept taget ur Mia Öhrns, Franska Bakverk
 
 
 


Copyright © Muzicmecupcake | Designed by Plumeria