Red Velvet Tårta

  
 
I lördags fyllde min pojkvän år och detta såg jag som en bra start på min tårtbakning. Jag har tidigare bara bakat en enda tårta (regnbågstårta) och aldrig använt mig av sugarpaste. Lite knölig och repig blev den, men alla är vi ju nybörjare någon gång. =)  Idén om en Kisstårta fick jag eftersom min pojkvän är väldigt musikintresserad och just nu läser en bok om Kiss historia!
 
Jag bakade två formar med red velvet tårta och delade på mitten, så det sammanlagt blev fyra delar. Sedan varvade jag Glasscreme och Whipped Creme Cheese Frosting. Jag la även färska hallon på två lager. Namnam!
 
Ingredienser
1 2/3 dl mjölk
2/3 msk vitvinsvinäger
80g smör, rumstemp.
3 dl socker
2 st ägg
45ml röd hushållsfärg (eller 2msk röd pastafärg)
1,5 msk kakao
0,5 tsk äkta vaniljpulver
3 3/4 dl mjöl
2/3 tsk salt
 
2/3 tsk vitvinsvinäger
2/3 tsk bikarbonat
 
Blanda mjölk och 2/3 msk vinäger, låt stå 10 minuter. Vispa smör och socker fluffigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa lite mellan varje ägg. I en annan skål blandar du kakao, färg och vaniljpulver. Häll sedan lite i taget i äggsmeten och vispa noga. Tillsätt sedan mjölkblandningen, mjöl och salt. Rör om så allt blandas. I en annan skål blandar du vinägern och bikarbonaten och tillsätter sedan detta i smeten.
 
Smörj en form 24-26cm och grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 40 minuter, på 175 grader. Testa med en sticka, ta ut kakan och låt svalna en stund innan du lossar formen.
 
 
 
Glasscreme
3 dl grädde
3 dl marsankräm
 
Gör i ordning vaniljkrämen och sätt in i kylen. Vispa grädden. Rör sedan ihop de två smeterna.
 
 
Whipped Creme Cheese Frosting
300 g philadelphiaost
3 dl grädde
1 knivsudd bakpulver
1 tsk äkta vaniljpulver
2 dl florsocker
 
Vispa grädden med bakpulvret hårt i en skål. Blanda philadelphiaost, florsocker och vaniljpulver i en annan skål. Vispa sedan ihop de två smeterna på låg hastighet tills det blir en fluffig kräm. Blir den för lös kan du ställa den i kylen ett tag.
 
 
Recepten är lånade från Sockerrus.se
 
 
 
 
 


Nötpaj

 

Den här nötpajen kan vara något av det godaste jag bakat. Behöver jag säga något mer? ♥
 
Ingredienser
2 ½ dl vetemjöl
3/4 dl florsocker
125 g osaltat smör, rumstemp.
 
50 g osaltat smör
2 ½ msk ljus sirap
1 ½ dl farinsocker
2 stora ägg
40 g valnötter
40 pekannötter
40 g skalade pistaschnötter
40 g mandelspån
40 g hasselnötter
 
Ugnsform 22x31cm
 
Värm ugnen till 175grader och klä formen med bakplåtspapper. Vispa ihop mjöl, florsocker och smör med matberedare eller knåda ihop för hand. Tryck ut degen i formen och gör en liten kant runt om så att fyllningen inte rinner ut. Grädda 20 minuter eller tills det är gyllenbrunt i kanterna. Gör fyllningen medan pajskalet gräddas. Blanda smör, sirap och farinsocker i en kastrull och låt allting smälta ihop på svag värme. Ta sedan bort kastrullen och låt blandningen svalna lite. Häll äggen i en skål och vispa dem lätt med en gaffel. Tillsätt sirapsblandningen och rör om ordenligt. Rosta pistaschnötterna och mandelspånen i en teflonpanna 2-3 minuter på medelhög värme. Skaka ofta så att de inte blir brända. Blanda sedan alla nötter i en annan skål och strö ut dem i pajskalet. Häll försiktigt över sirapsblandningen och se till att fördela blandningen jämt i skalet. Grädda 20 minuter eller tills fyllningen stelnat och blivit gyllenbrun. Låt pajen svalna och skär sedan i bitar.
 


Messmörspannacotta

 
Jag hade lite bråttom när jag skrev det här inlägget och hann inte berätta om varför jag valde att baka med messmör. Jag har aldrig tidigare vågat smaka på messmör eftersom min mamma alltid har sagt att det "är nästan det äckligaste som finns", haha. Men nu när jag ändå var inne på att baka med brunost så tänkte jag att messmöret också skulle få en chans. Och precis som brunost så smakar det väldigt mycket kola, karamell. Så man kan nästan säga att det här är en kolapannacotta, fast med en annorlunda twist ;)
Prova och se själv!
 
 
Ingredienser till ca. 4 stycken
2 dl vispgrädde
½ dl farinsocker
2 st gelatinblad
2 dl gräddfil
6 msk messmör
 
Lägg gelatinbladen i vatten cirka 5 minuter. Värm grädde och farinsocker i en kastrull tills sockret har smält. Ta upp gelatinbladen, krama ur vattnet och låt dem smälta i grädden under omrörning. Blanda gräddfil och messmör i en bunke, häll på gräddblandningen och rör om till en jämn smet. Häll upp smeten i portionsglas och ställ dem i kylen 4-5 timmar. Garnera med kolasås och blåbär.


Madeleinekakor

 
 
Jag har alltid tyckt att Madeleinekakor ser så fina och goda ut, men jag har aldrig fått tummen ur att köpa några formar. Nu är det dock gjort och kakorna var precis så goda som jag trodde. Mina blev väl i blekaste laget så ni kan allt se till att era får lite mer färg ;)
 
Ingredienser 12 st kakor
100g smör
1 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 st ägg
1 dl strösocker
finrivet skal av ½ citron
smör & mjöl till formarna
 
Sätt ugnen på 200 grader. Pensla formarna med smält smör, pudra över lite mjöl.
Smält smöret till kakorna. Mät upp mjöl och bakpulver i en bunke. Vispa ihop ägg, socker och citronskal lätt och rör sedan ner i mjölblandningen. Rör även ner det smälta smöret i smeten. Låt smeten stå några minuter för att svälla. Fyll smeten nästan ända upp i formarna. Ställ plåten/formarna på ett galler i ugnen och grädda cirka 10 minuter. Kakorna ska få lite färg på toppen. Stjälp ut kakorna direkt. Kakorna ska helst ätas samma dag eller frysas in.
 


Vit ChokladPannacotta med kanel och Äppelgelé

 
 
När jag var i Norge fick jag göra många pannacottor eftersom det sålde som smör i solsken på caféet. Nu när jag är hemma igen kan jag inte riktigt sluta att tillverka denna ljuvliga dessert! Så jag har provat mig fram med alla möjliga smaker och kombinationer och just den här smaken med äpple känns väldigt höstlig och aktuell!
 
Ingredienser:
5 dl grädde
40 gram vit choklad
4 msk socker
2 tsk vaniljsocker
2 st gelatinblad
1 krm kanel (smaka dig fram)
 
2 dl koncentrerad äppeljuice, utspädd med lite vatten
1,5 st gelatinblad
 
 
Lägg gelatinbladen till pannacottan i blöt. Koka upp grädden med vit choklad och socker. Ta av från värmen och rör hela tiden tills chokladen har smält helt. Tillsätt vaniljsocker och kanel. Krama ur gelatinbladen och tillsätt dessa i grädden, rör om tills de har smält. Häll upp i glas och låt stå i kyl några timmar.
Gelé: Lägg gelatinbladen i blöt cirka 5 minuter. Värm juicen på svag värme och tillsätt sedan gelatinbladen. Häll juicen över pannacottan och låt stå ytterligare några timmar i kyl.
 
 
Torkade äppelskivor:
1 äpple
2 dl socker
1,5 dl vatten
5 msk pressad citron
 
Sätt ugnen på 75 grader. Låt vatten och socker koka några minuter, ta sedan av från värmen och tillsätt citronjuicen. Skölj äpplet och skär sedan i tunna skivor (låt skalet och kärnhuset vara kvar). Lägg äppelskivorna i kastrullen med sockerblandningen och låt dem ligga där i 30minuter. Ta upp äppelskivorna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt torka i ugnen cirka 5-6 timmar. Tiden kan variera beroende på hur tunna du har skurit dina äppelskivor. Ta och låt kallna.
 
 


Brunostglass

 
 
 Ja ni läste rätt, Brunost och glass. Kan man göra glass av ost?? Ja det kan man!
 
I somras jobbade jag i Norge några månader och lärde mig ganska snabbt att Brunost är något som man SKA äta i Norge. Helst på en ljus brödskiva och sedan toppa med lite sylt. Sött och gott. Eller? Njaa, jag var inte överförtjust i denna skapelse första gången jag provade. Osten var fruktansvärt söt och blev krämig i munnen. (Nu har jag aldrig tyckt om Nutella på mackan heller så bröd+sött är väl inte min grej). Men. Så provade jag en mildare variant av Brunost som heter Flötemysost. Haha ja, det låter kul på svenska. Och helt plötsligt tyckte jag att det var jättegott att äta som kvällsmat (aldrig frukost) när man ville ha något lite sött och samtidigt var hungrig.
 
Men, glass var det ju. Jag provade Brunostglass på en restaurang i Oslo och blev helt såld. Gud vad smart! Att göra efterrätt på denna söta skapelse. Jag kände hur det började klia i fingrarna, detta måste jag ju prova själv. Och det blev precis lika gott hemma!
 
Ni som fortfarande är skeptiska kan sluta oroa er. Glassen smakar inte ost, utan bara karamell. Som en kolaglass :) Varför inte bara köpa kolaglass då? Jo för att det låter mycket roligare att säga att man äter Brunostglass. Tycker jag i alla fall! Sedan blir ju smaken självklart liiite annorlunda mot en kolaglass. På ett positivt sätt  :)
 
 
Ingredienser till ca 1 liter glass:
250ml helmjölk
200ml grädde (40%)
5 äggulor
130g strösocker
100-120 g brunost
½ vaniljstång
 
Häll mjölken och grädden i en kastrull. Skär brunosten i skivor/bitar och lägg i kastrullen. Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och häll dem i kastrullen. Värm långsamt grädden/mjölken till det nästan kokar och brunosten har smält helt. Rör hela tiden. Ta av kastrullen från värmen och låt stå åt sidan cirka 30 minuter så grädden/mjölken drar åt sig vaniljen. Undertiden vispar du äggen och sockret vitt och poröst. Sila grädden/mjölken och häll över de vispade äggen, rör hela tiden. Häll blandningen i en ren kastrull och värm långsamt tills det nästan kokar, rör hela tiden så blandningen inte skär sig. När blandningen har blivit ganska tjock och seg häller du över den i en skål och låter stå i kyl några timmar. Häll sedan blandningen i en glassmaskin och kör tills glassen har stelnat men fortfarande är lite krämig. Ät med en gång eller placera i frys.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


SpindelnätsCheesecake

 
 
Ingredienser:
 
Botten:
220 g digestivekex
100 g osaltat smält smör
 
Fyllning:
4 gelatinblad
600 g philadelphiaost
1 1/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk finrivet citronskal
2 dl vispgrädde
 
60 g mörk choklad, 70%, till dekoration
 
 
Lägg bakplåtspapper i botten av springformen. Krossa digestivekexen och häll smulorna i det smälta smöret och blanda ihop. Häll blandningen i formen och tryck ut över bottnen. Låt formen stå i kylen 30minuter så att bottnen svalnar och stelnar.
 
Lägg gelatinbladen i en skål med vatten. Använd elvisp och vispa ihop färskost, socker, vaniljsocker och citronskal. Vispa grädden i en annan skål tills det bildas mjuka toppar. Häll cirka 200 gram av philadelphiaosten i en kastrull och låt den smälta på svag värme. När blandningen har blivit lite varm drar du bort kastrullen ifrån värmen och rör ner de mjuka gelatinbladen och låter dem smälta. Tillsätt resten av philadelphiaosten i kastrullen, 3 msk i taget, under omrörning. Vänd sedan försiktigt ner grädden och häll fyllningen över den kylda bottnen. Jämna till ytan.
 
Smält chokladen över vattenbad och låt den sedan svalna. Häll chokladen i en spritspåse och spritsa cirklar ifrån mitten och utåt med jämna mellanrum över cheesecaken. Dra tunna linjer med en vass kniv eller tandpetare från den innersta till den yttersta cirkeln. Rengör kniven eller tandpetare efter varje drag. Ställ cheesecaken i kylen cirka 5-6 timmar men helst över natten.
 


Tarte Tatin

 
 
 
Jag har länge velat prova att göra en Tarte tatin, men har alltid fegat ut när jag tänkt på det avgörande momentet med stekpannan (haha). Dock fick jag tummen ur häromdagen och tänkte att det bara får bära eller brista. Och tänk, det var inte alls så svårt! Dessutom smakar den himmelskt och jag har "råkat" äta en bit till kvällsmat hela veckan, hihi. Så om du, liksom jag, tycker att stekpannemomentet verkar superläskigt så kan du slappna av nu och istället börja baka! Piece of cake!
 
Ingredienser:
2,5 dl vetemjöl
100 g kylskåpskallt smör
2 msk strösocker
2 äggulor
 
Fyllning:
1,25 dl råsocker
50 g smör
4 medelstora äpplen
Vaniljglass till servering
 
Häll mjölet i en bunke, tillsätt det kalla smöret i små bitar och finfördela det i mjölet med fingertopparna. Tillsätt socker och äggulor och arbeta ihop till en smidig deg. Platta ut degen lite, slå in den i plastfolie och låt den vila i kylen cirka 30 minuter.
Fyllning: Skala äpplena, kärna ur dem och skär dem i tjocka klyftor. Smält smör och socker i en ugnsfast stekpanna och tillsätt sedan äppelklyftorna. Låt puttra på medelvärme i cirka 15 minuter, rör om då och då. När äpplena fått en fin, lätt gyllenbrun färg, lägger du äpplena i ett fint mönster i stekpannan. Ta ut degen ur kylen och kavla ut den till en rundel något större än stekpannan. Lägg degen över äppelklyftorna och tryck försiktigt in degen längst kanterna på stekpannan, akta fingrarna. Ställ in stekpannan i nedre delen av ugnen, 175 grader, i cirka 30 minuter eller tills degen har fått lite färg. Ta sedan ut stekpannan och låt kakan svalna ett par minuter. Lägg ett uppochnervänt fat ovanpå, placera ena handen på fatet och stjälp upp kakan genom att vända allt så att äpplena hamnar överst. (Karamellsåsen är väldigt varm, så ha gärna på dig långärmat + grytvantar). Låt pajen svalna lite och servera med vaniljglass!
 
 
 
 
 


Copyright © Muzicmecupcake | Designed by Plumeria