Nybakade ljus

Jag shoppade tre små SÖTA ljus häromdagen med doft av...

Chokladkaka
Crème Brûlée
Kanelbulle


Så nu kommer det att dofta nybakat jämt och ständigt här hemma, även dom dagar som jag inte bakar ;)

 

Jag blev Veckans Blogg HÄR, roligt :))





Jag blev intervjuad

Jag fick ett litet mejl av Victoria som undrade om hon fick intervjua mig ang. min blogg. Och självklart fick hon det! Vill ni läsa alla frågor & svar så klickar ni HÄR



New York Cheesecake





  • Botten:
  1. Värm ugnen till 150 grader
  2. Lägg mjöl, bakpulver & smör i en bunke och vispa samman med elvisp till en grynig konsistens
  3. Blanda ner äggulan. Smeten ska fortfarande vara grynig men lite fuktigare
  4. Tryck ner smeten i en smord form med avtagbar kant. Platta till ordentligt med handflatan eller en sked så att botten blir kompakt
  5. Grädda 20 minuter eller tills botten blir gyllenbrun. Ställ åt sidan för att svalna
  • Fyllning:
  1. Lägg färskost, socker & vaniljpulver i en bunke & vispa med elvisp på låg hastighet till smeten blir slät och tjock. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Smeten ska bli krämig och slät i konstistensen
  2. Vispa på högre hastighet mot slutet för att göra smeten fluffigare, men överarbeta den inte
  3. Bred smeten över den kalla bottnen. Grädda 150 grader, 40 minuter eller tills fyllningen har fått lite färg men fortfarande är lite lös i mitten (detta kommer stelna i kylen). Låt kakan svalna, täck den sedan och låt stå i kyl över natten.


Ny header


Ny header:






Gammal header:




Vad tycker ni? Vilken är finast? :)




Vaniljcupcakes med hallonfyllning & vanilj- och rosfrosting









Jag slängde bara ihop fyllningen tills jag fick en god smak, så testa er fram!
Gör sedan ett hål i muffinsen med t.ex. en äppelutkärnare. Fyll hålet med hallonfyllning & spritsa frostingen över för att dölja smeten.

  • Muffins:
  1. Lägg mjöl, socker, bakpulver, salt och rumstempererat smör i en bunke & vispa på låg hastighet till smeten får en grynig konsistens
  2. Tillsätt hälften av mjölken lite i taget & vispa tills den har blandats ned i smeten
  3. Vispa ägg, vaniljpulver & resten av mjölken i en annan bunke, häll sedan ner i mjölblandningen
  4. Vispa tills smeten är slät, men överarbeta den inte
  5. Fyll 2/3 av formarna & grädda 15-20 minuter, 175 grader
  • Frosting:
  1. Vispa florsocker med smör, tillsätt sedan mjölk och vaniljpulver
  2. Tillsätt sedan rosmarmeladen (rosvattnet) & smaka av ofta, tills du får önskad smak
  3. Vispa tills frostingen är fluffig & spritsa sedan ut över muffinsen




Idag går jag tillbaka i tiden


Idag får jag besök av två vänner som jag inte har träffat på 3, nästan 4 år! Det är konstigt hur man kan gå ifrån att umgås i princip varje dag till att inte ses alls. Men det blir väl så när man börjar gymnasiet och lär känna nya vänner. Nu kommer dom iallafall hit och det är jag superglad över :)

Så idag blir det bakning - bilder/recept kommer senare.

Kram






Det här med cupcakes & tillagningstider...

Men Lisa, jag blir förvirrad när du skriver "kortare tid för minicupcakes",
hur ska jag kunna veta vad kortare är??



Den här frågan har jag visserligen inte fått, men jag kan nästan
höra hur någon sitter & svär över min otydlighet i recepten. Ursäkta! Jag ska försöka göra saker lite tydligare :)



De flesta recept (både här & överallt i bakvärlden) är anpassade efter normalstora cupcakes, om det inte står något annat.  Så när du väljer att göra minicupcakes istället så kortar du helt enkelt tiden med 5-10 minuter, men håller självklart koll på dina cupcakes, för det kan hända att de behöver kortare, eller längre tid ändå. Samma sak gäller med stora cupcakes, där kan du öka tiden med ungefär 5-10 minuter.


När en muffins är klar:

  • så har den oftast fått lite färg
  • så fjädrar den tillbaka om du trycker lätt med fingertoppen på den
  • så blir provstickan (t.ex tandpetare) inte helt smetig om du trycker in den i muffinsen

 

Tänk på! Öppna aldrig ugnsluckan under första halvan av baktiden - temperaturen i ugnen

sjunker nämligen och jäsningsprocessen blir störd.

 





Vad väger en deciliter?






Bakningskit i 50-tals stil


Icing Syringe Set
från Tala - "spruta", 6 stycken tyllar/munstycken & en handbok "how to decorate a cake"

Den här fick jag i födelsedagspresent i maj förra året, perfekt att använda när man till exempel ska fylla muffins. Sedan är den ju väldigt vacker att titta på :)






Svar på frågorna i frågestunden


Vart kommer alla recept ifrån?

När jag ska baka så sitter jag & bläddrar i bakböcker, i tidningar & jag tittar på hemsidor på nätet. Sedan tar jag antingen ett helt recept eller delar av det (t.ex. muffinsen men inte frostingen) och hittar på något eget av det! Jag blandar ofta flera recept, ändrar färger, smaker och former. Jag anpassar det helt enkelt efter min egen smak!

 

 

Hur har du lärt dig att baka så bra?

Jag har inte gått någon utbildning, kurs eller något utan jag är helt självlärd. Jag har länge haft ett intresse för bakning som har utvecklats mer och mer. Jag bakade mycket kladdkakor och sånt som de flesta börjar med, men sedan upptäckte jag cupcakes och provade att baka detta. Efter första gången var jag helt fast! Sedan har det bara rullat på :)

 

 

Hejhej! Använder du aldrig cream cheesefrosting? Din frosting ser jätte god ut, ska absolut testa den! Tack för en fin bakblogg!

Hej! Jag gör absolut creme cheesefrostingar, älskar nämligen philadelphia! Men grädde + godis blir väldigt gott och ger en starkare smak tycker jag, så därför har jag gjort mina frostingar mer och mer på det sättet istället. Sen älskar jag den konsistensen på frostingen som blir av grädde + godis. Det blir heller inte lika sött tycker jag. Men kika bland mina äldre recept på cupcakes, så hittar du nästan bara creme cheesefrostingar. Tack för alla fina komplimanger! Kram Lisa

 

 

Hur många gånger i veckan bakar du?

Jag bakar när jag har tid, lust & pengar så därför kan det gå 2 veckor ibland utan att jag bakar och sedan kan jag baka 5 gånger på en vecka. Det varierar väldigt mycket! Eftersom jag bara har det här som en hobby så är oftast det största problemet ”var ska jag göra av allt jag bakar?” Man kan ju inte bjuda kompisar & arbetskamrater på fika varje dag, då går dom upp i vikt och skyller på mig ;) Haha.



Vad tycker du är roligast att baka?
Jag är ju väldigt svag för cupcakes som ni säkert har märkt, eftersom jag älskar att skapa något som även kan vara fint att titta på. Cupcakes går ju att variera i oändlighet! Jag tycker om att leka med färg och form, och göra om klassiska bakverk till något lite annorlunda. All bakning där man får använda fantasin tycker jag om, (alltså ligger inte kladdkaka så högt upp på listan). Även om det är väldigt gott ;)


Har ni fler frågor & funderingar så är det bara att fråga på ♥




Bakery Story


Jag har blivit helt tokigt beroende i ett spel jag hittade på android market - Bakery Story
Man äger sitt egna lilla café och måste hålla kunderna nöjda genom att hela tiden servera dem kaffe och bakverk.

Vill du spela med mig? Jag heter MuzicmeCupcake, det är bara att adda ;)







Mitt prickiga förkläde


Hur ser ni ut när ni bakar? Jag använder alltid detta söta förkläde ♥



Cheesecake i glas


Den här lite somriga desserten gjorde jag i helgen & jag kan säga såhär - det var INTE sista gången!
Så himla gott ♥






  1. Vispa mascarponeost, hallon & socker till en fluffig smet med elvisp.
  2. Vispa grädden i en annan skål & rör sedan ner i mascarponesmeten
  3. Hacka jordgubbarna
  4. Krossa kexen
  5. Varva smulor, mascaponekräm & jordgubbar i fina glas







Choklad Cupcakes med Dumlefrosting


Här kommer bilder & recept på cuppisarna som jag bakade till kalaset :)








Receptet på Choklad Cupcakes hittar du HÄR

  • Frosting:
  1. Koka upp grädden på medelsvag värme
  2. Tag bort kastrullen precis innan det ska börja koka, lägg i ett par dumlekolor i taget
  3. Efter ett par minuter (ca 10min) så har alla dumlekolor smält och du kan hälla över smeten i en bunke
  4. Ställ i kyl över natten
  5. Vispa upp ett par minuter med elvisp dagen efter, tills frostingen har blivit fluffig i konsistensen
  6. Spritsa! Dekorera med till exempel chokaldströssel




Födelsedagskalas för världens sötaste systerson idag


Idag fyller min älskade systerson 4 år & vi har varit där på kalas. Jag bakade cuppisar som jag bjöd på, men dom får ni se någon dag senare i veckan ;) Slänger istället in en bild på hur jag såg ut idag. Fast nu har jag dragit på mig myskläder och en stor, varm filt. Sen har jag en katt som ligger bakom mig i soffan & spinner. Så mysigt så ♥



Fortsätt ställa frågor i frågestunden om ni vill :)




FRÅGESTUND ♥



Har du frågor om bakning?
Eller vill du bara veta mer om mig?

Nu är tillfället att ställa alla dina frågor!





Jag vann!


Jag hade helt missat att jag vunnit en tävling hos amyspieceofcake - ett presentkort hos Sockerflinga. Åh vad roligt! Här ska shoppas... :)





Muffinsformar i alla möjliga färger, former & storlekar

Visst är det roligt att ha ett helt lager av formar i olika storlekar & färger, så man kan anpassa formen efter vad man bakar..? När det kommer till att få fina cupcakes så är dom små vita formarna min favorit. Dom kan man ju välja att dekorera fint med en liten rosett eller något, om man tycker att det blir FÖR vitt :)
Men är du, precis som jag, svag för formar med prickar & blommor & allt vad det är, så är det bara att köra på dubbla formar eller en muffinsplåt, så blir resultatet minst lika fint!

De inplastade formarna i högra hörnet längst ner, är köpta hos KlaraForm - en underbar webshop med många fina formar & mycket annat!



Sotiga cupcakes med eldig frosting





Visst låter det hett? ;)

Nä, det här är faktiskt inte brinnande muffins (inte??) utan helt enkelt lakritscupcakes med tvåfärgad citronfrosting! Tyvärr syns det inte så bra på bilden att frostingen faktiskt både är gul & orange, men det är den alltså. Och muffinsen läcker inte smet, det är helt enkelt lakritssås, namnam.
Jag har googlat & googlat på "lakritscupcakes" men faktiskt bara fått upp bruna muffins. Jag ville ju ha svarta. Så jag fick helt enkelt göra ett eget recept. Inte svårt alls, men lite spännande att se om muffinsen överhuvudtaget skulle bli klara i ugnen! Det blev dom och dom smakar faktiskt rätt gott om jag får säga det själv, får jag det?


Visst ser det lite ut som brända muffins med eld ovanpå? Eller? Lite kanske? .... ♥




  • Muffins:
  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Vispa ägg, socker & vaniljsocker poröst
  3. Smält smör, häll i mjölken och blanda med äggsmeten
  4. Blanda mjöl, bakpulver & salt och vänd försiktigt ner i smeten
  5. Häll i svart hushållsfärg tills du får önskad färg & lakritssås till önskad smak
  6. Placera formar i en muffinsplåt & fyll dem 2/3 med smet
  7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter, låt svalna
  • Frosting:
  1. Rör smör, philadelphia, vaniljsocker, citronsaft/skal & siktat florsocker krämigt (vill du inte ha en så stark citronsmak, så hoppar du över citronskalet)
  2. Färga frostingen väldigt gul och dela sedan upp den i små skålar
  3. Färga frostingen i en av skålarna orange genom att tillsätta några droppar röd hushållsfärg
  4. Fyll spritspåsen med hälften gul & hälften orange* & spritsa sedan ut på de svala muffinsen

 

*Såhär vackert blir det ju inte när man fyller spritspåsen, men ni förstår hur jag menar med hälften hälften?



Bloglovin och facebook


Ni glömmer väl inte att lägga till mig på bloglovin?

Säg till att du har lagt till mig, så lägger jag gärna till dig med :)

bloglovin

 

Sen finns ju även facebook om du vill gilla mig där!

 

 

 





Bakpulver, bikarbonat & hjortronsalt, vad används till vad?



Bakpulver

 

Bakpulver är en blandning av bikarbonat, stärkelse och sura fosfater och passar allra bäst i mjuka kakor och muffins. Jäsningen sätter inte igång förrän kakan är i ugnen. Förvara bakpulver torrt i en tät förpackning, annars försämras kvaliteten.


Bikarbonat

 

Bikarbonat ger fina, porösa kakor. Det består av ren natriumbikarbonat och behöver någon form av syra i smeten för att sätta igång jäsprocessen. Filmjölk, lingonsylt eller sirap till exempel. Sedan fungerar jäsningen som med jäst, koldioxid tränger ut i degen eller smeten och gör den luftig.

Det går bra att byta ut bikarbonat mot bakpulver, 1 tsk bikarbonat = 2 tsk bakpulver.


Hjortronsalt

 

Hjorthornssalt använder man framför allt i spröda småkakor och bakverk som drömmar och mandelkubb. Det består av ammoniumkarbonat och avger, förutom koldioxid, även ammoniak under gräddningen, vilket gör kakorna extra porösa och möra. Ammoniaken luktar lite illa till en början, men lukten försvinner snart.

Det går att byta ut hjorthornssalt mot bakpulver, men kakorna blir inte lika spröda i konsistensen. 1 tsk hjorthornssalt = 2 tsk bakpulver.

 

Källa: Leila.se

 

 

Jag hoppas att ni blev lite klokare nu, detta var i alla fall något som kunde göra mig förvirrad när jag var en nybörjare inom bakning. Jag körde på bakpulver jämt. Men det kan faktiskt vara bra att byta ut pulvret mot bikarbonat eller hjortronsalt beroende på vad du bakar! :)

 

Bild: Google





Kokospannacotta med havtornsgelé









  • Pannacottan:
  1. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 10 minuter
  2. Skåra vaniljstången på längden & skrapa ur den
  3. Koka upp grädde, kokosmjölk, socker, vaniljfrö & själva stången. Riv ner limeskal & ev. lite saft. Ta bort kastrullen från plattan
  4. Låt gelatinet smälta i gräddblandningen under omrörning. Låt svalna lite
  5. Fördela smeten i formar/glas & ställ i kyl minst en timma eller till pannacottan nästan stelnat helt
  • Gelén:
  1. Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i 10 minuter
  2. Koka upp bären (spara några till garnering) med socker & vin
  3. Passera genom en sil
  4. Rör ner gelatinet i vätskan & låt smälta under omrörning medan vätskan fortfarande är varm
  5. Häll ett lager havtornsgelé  ovanpå varje pannacotta
  6. Ställ i kyl minst 2 timmar eller tills allt stelnat helt
  7. Garnera med havtorn och mynta



Jag kan TYVÄRR inte ta åt mig äran för dessa då det är min kära mor som har lagat dem till nyår. Toast Skagen, flamberad oxfilé & den här pannacottan stod på menyn. Lyxa till det kan hon allt ♥

Dom förtjänar absolut en plats här på bloggen!





Skillnaden mellan muffins & cupcakes


Vad är egentligen skillnaden mellan en muffins & en cupcake?
Det finns många olika åsikter om detta, men det vanligaste, som även jag håller med om, är att: Cupcakes har frosting & ev. dekoration, muffins har inte detta.

  • Cupcakes: Ska alltid vara söta & dekorerade, och dom är menade att ätas som efterrätter. Man skulle på ett sätt kunna säga att en cupcake är en tårta i miniformat. Ordet cupcake kommer utav att man bakade dem i koppar innan det fanns bakplåtar till detta.
  • Muffins: Kan vara söta men även matiga & innehålla allt ifrån ägg, bacon och grönsaker. Muffins är inte dekorerade. Här i Sverige ser vi muffins ungefär som små sockerkakor med någon vanlig smak som t.ex. choklad eller vanilj. Sedan finns det också Amerikanska muffins som oftast är större & saftigare.


Såå, kan du säga vad som är vad på bilden nu då??
Bildkälla: Google


Ps. Dock så döpte ju jag mina regnbågsmuffins till Rainbow Cupcakes TROTS att dom inte har någon frosting eller dekoration. Men jag tyckte helt enkelt att det lät så mycket finare så! Så nu vet ni ♥






Red Velvet Hot Chocolate with Cream Cheese Whipped Creme

 
Jag hade inte druckit varm choklad på år & dagar, men blev väldigt sugen på det för ett tag sedan. Så jag ställde mig för att göra det, men det slutade med att jag gjorde den på ett lite annorlunda sätt! Den första bilden gör tyvärr färgen ingen rättvisa, den är nämligen väldigt röd men på bilden ser den brun ut. Så jag slänge i lite mer grädde & rörde runt - vips så blev det rosa!









  1. Vispa grädde & socker i 2-3 minuter, tillsätt philadelphiaost & vispa 2 minuter till
  2. Värm mjölken på medelvärme, tillsätt lite vatten & chokladen
  3. Rör hela tiden
  4. När chokladen nästan smält, tillsätt karamellfärgen i önskad mängd (man får ta ganska mycket)
  5. Häll chokladen i en mugg, toppa med creme cheese grädden




Lisa bakar efter humör - och nu är det på topp!

Jag sitter & bläddrar igenom blogg.ses framsida innan jag ska logga in på min blogg, och upptäcker.. Att där är ju jag! Tusen tack för alla söta kommentarer som har trillar in under dagen, jag hoppas att några av er stannar! ♥
Detta gjorde min kväll, absolut :)





Har för övrigt suttit och bläddrat igenom alla mina bakböcker och skrivit ner alla recept jag ska testa snarast.
Let the work begin' :))




Ett nytt härligt år börjar idag ♥


GOTT NYTT ÅR kära läsare, jag hoppas att ni hade en bra nyårsafton! Min kväll spenderades med många vänner & många nya ansikten, trevligt! Kvällen till ära hade jag på mig en nyinköpt, glittrig sak :)

Jag är inte full på bilden, som man säkert skulle kunna tro pga minen, haha.



Nu ser jag fram emot ett år med många spännande recept & mycket bakning ♥
Jag hoppas att ni vill vara med mig på den resan!





Copyright © Muzicmecupcake | Designed by Plumeria