Bakpulver, bikarbonat & hjortronsalt, vad används till vad?
Bakpulver
Bakpulver är en blandning av bikarbonat, stärkelse och sura fosfater och passar allra bäst i mjuka kakor och muffins. Jäsningen sätter inte igång förrän kakan är i ugnen. Förvara bakpulver torrt i en tät förpackning, annars försämras kvaliteten.
Bikarbonat
Bikarbonat ger fina, porösa kakor. Det består av ren natriumbikarbonat och behöver någon form av syra i smeten för att sätta igång jäsprocessen. Filmjölk, lingonsylt eller sirap till exempel. Sedan fungerar jäsningen som med jäst, koldioxid tränger ut i degen eller smeten och gör den luftig.
Det går bra att byta ut bikarbonat mot bakpulver, 1 tsk bikarbonat = 2 tsk bakpulver.
Hjortronsalt
Hjorthornssalt använder man framför allt i spröda småkakor och bakverk som drömmar och mandelkubb. Det består av ammoniumkarbonat och avger, förutom koldioxid, även ammoniak under gräddningen, vilket gör kakorna extra porösa och möra. Ammoniaken luktar lite illa till en början, men lukten försvinner snart.
Det går att byta ut hjorthornssalt mot bakpulver, men kakorna blir inte lika spröda i konsistensen. 1 tsk hjorthornssalt = 2 tsk bakpulver.
Källa: Leila.se
Jag hoppas att ni blev lite klokare nu, detta var i alla fall något som kunde göra mig förvirrad när jag var en nybörjare inom bakning. Jag körde på bakpulver jämt. Men det kan faktiskt vara bra att byta ut pulvret mot bikarbonat eller hjortronsalt beroende på vad du bakar! :)
Bild: Google
Allr bra? :)
Jag har lagt till dig nu så säg till när du lagt till mig :)
Haft en bra dag?
Tack för att du är med i våran veckans blogg! :) kram!
Det har jag nog aldrig tänk på vad man använder dom olika till. :) Jag bara följer receptet ja. :)
där ser man, man kan använda bikarbonat istället för bakpulver, visste jag faktiskt inte ;)
Åh så bra att du skriver om detta. har själv funderat över skillnaderna men varit för lat för att kolla upp :)