Baklava
I höstas var vi 12 stycken i min familj/släkt som åkte till Grekland en vecka och eftersom vi hade så himla trevligt där nere så bestämde vi oss för att ha en "grekafton" här hemma lite senare. Jag fick äran att stå för desserten denna kväll och då valde jag att baka Baklava. Jag åt Baklava för första gången när jag var liten och har sedan dess älskat det!
Ingredienser:
2 rullar (540 g) fryst filodeg
4 dl sötmandel
4 dl pekannötter
4 dl pistagenötter
400 g mandelmassa
300 g smör
Sockerlag:
2 dl vatten
2 dl råsocker
2 dl honung
Tina filodegen. Rosta nötterna gyllenbruna i en torr stekpanna och hacka dem sedan grovt. Riv mandelmassan och smält smöret. Ta fram en ugnsform och skär filodegen i ark som täcker bottnen på formen. Lägg 3-4 st ark i formen och pensla med mycket smör mellan varje lager. Fördela sedan hälften av nötterna och mandelmassan över och platta till. Upprepa sedan med ett lager till. Avsluta med 3-4 ark på toppen och pensla dem med smör. Skär baklavan i valfritt stora bitar (inte för stora, baklava är sött) och grädda 20 minuter. Koka upp vatten, råsocker och honung till sockerlagen och häll den sedan över baklavan när den är färdiggräddad. Servera gärna varm med vaniljglass.
Svar:
Ja jag förstår det :( Men det finns ju så himla mycket annat gott du kan äta istället :))
Lisa Johansson
Svar:
Ohja, baklava är grymt! Jaha okej :) Jag ska ha på min en grå mysig klänning från H&M :)
Detsamma, kram
Lisa Johansson
Svar:
Tack så mycket! Grekland är underbart, har varit där två gånger :) Åk åk ;) Kram
Lisa Johansson
Svar:
Ja det var jättemysigt! Grekflaggor överallt och grekisk mat & efterrätt :) Vi var på Kreta, utanför Chania :) Skulle vilja besöka alla öarna!
Lisa Johansson
Svar:
Tack! Nä baklava brukar vara i mindre bitar eftersom det är så sött, men jag delade den i så många bitar vi var personer! :) Tack så mycket :D
Lisa Johansson