Caneléer

 
Canelé, den nya macaronen?
 
Många har säkert hört talas om detta lilla söta bakverk som spred sig på internet och i tidningar som en löpeld nu i somras/höstas. Jag försökte förgäves få tag på ett smakprov (på Kafé Esaias i Stockholm) men tydligen sålde dessa små rackare slut inom bara några timmar. Så mitt enda alternativ blev att inhandla några formar och baka egna. Sagt och gjort!
 
För er som aldrig har hört talas om detta bakverk, så kan jag berätta att det är ett franskt påhitt från Bordeaux. Ytan är knaprig medan insidan är mjuk och smakar vanilj och rom. Här hemma försvann alla små caneléer inom loppet av några minuter - såååå goda ♥
 
 
 
Ingredienser 20st:
50g smör
5 dl standarmjölk
1 tsk fint havssalt
1 vaniljstång
4 dl florsocker
1 ½ dl vetemjöl
2 ägg
2 äggulor
5 msk mörk rom
25g smör och 25g bivax till formarna
 
 
Dag 1:
Mät upp smör, mjölk och salt i en kastrull. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ner fröna i kastrullen. Lägg även ner den urskrapade vaniljstången och hetta upp mjölken tills den nästan kokar. Dra kastrullen från plattan och låt svalna medan du mäter upp resten av ingredienserna. Mät upp florsocker och mjöl och sikta ner det i en bunke. Rör ihop ägg och äggulor försiktigt med en gaffel - det får inte komma i för mycket luft i smeten. Rör ner äggen i mjöl- och sockerblandningen. Rör ner mjölkblandningen lite i taget med en slickepott. Sila sedan smeten för att få bort eventuella klumpar. Tillsätt rommen och rör ihop till en lös smet. Täck bunken med plastfolie och låt i kylen minst ett dygn, men gärna två eller tre. Låt vaniljstången ligga med i smeten för att ge mer smak, men ta bort den när du sedan häller smeten i formarna.
 
Dag 2:
Hetta upp ugnen till 250grader innan du ska baka. Smält smöret och bivaxet till formarna på låg värme i en kastrull. Värm formarna en stund i ugnen (är dom kalla blir det för mycket bivax på kanterna). Fyll den första formen med bivaxblandningen och häll sedan över i nästa form, och nästa. Se till att hela formen täcks. Låt dem rinna av lite upp och ner och ställ sedan i kylen 10 minuter. Häll upp smeten i formarna, men lämna 5 millimeter till kanten. Sätt in plåten i ugnen och sänk sedan temperaturen till 180 grader. Grädda cirka 70 minuter (mina fick dock vara inne 90miuter). Ta ut en kaka med hjälp av en tång och lossa från formen. Är kakan för blek så låter du resten stå kvar i ugnen en stund till. Kakan ska vara brun på utsidan men lite krämig i mitten. Ta ut alla kakor och lossa dem från formarna. Förvara dem luftigt och inte i en burk eller påse, då den knapriga ytan förstörs.
 
 
 
 
Recept taget ur Mia Öhrns, Franska Bakverk
 
 
 


Postat av: Louise

Åh dem låter så goda! Men verkar lite jobbiga att göra? :/

Svar: Ja dom är inget man slänger ihop om man har bråttom :P Dom kräver lite jobb och sedan måste man ha speciella kopparformar (som bara säljs på två ställen, vad jag vet). Men dom är supergoda & värda arbetet!!
Lisa Johansson

2013-12-20 @ 12:47:44
URL: http://loelles.blogg.se
Postat av: patriciac.blogg.se

Detta är inget jag testat!

Sv: ja det blir något speciellt med hembakat bröd:)

Svar: Okej, nä eftersom man måste ha speciella kopparformar som bara säljs på 2 ställen (vad jag vet) så är det inte så många som har bakat dessa än! God jul :)
Lisa Johansson

2013-12-21 @ 00:34:27
URL: http://patriciac.blogg.se/
Postat av: sandra - 3 barns mamma <3

Nej vilka små söta ting! Har inte hör om dessa tidigare. Va goa de lätt :)

Svar: Nä, dom är väl ganska okända i Sverige än så länge :) Jättegoda!!
Lisa Johansson

2013-12-21 @ 09:48:30
URL: http://www.mammansandra.blogg.se




Namn:


E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:

Kom ihåg mig.
Copyright © Muzicmecupcake | Designed by Plumeria