Brunostglass

 
 
 Ja ni läste rätt, Brunost och glass. Kan man göra glass av ost?? Ja det kan man!
 
I somras jobbade jag i Norge några månader och lärde mig ganska snabbt att Brunost är något som man SKA äta i Norge. Helst på en ljus brödskiva och sedan toppa med lite sylt. Sött och gott. Eller? Njaa, jag var inte överförtjust i denna skapelse första gången jag provade. Osten var fruktansvärt söt och blev krämig i munnen. (Nu har jag aldrig tyckt om Nutella på mackan heller så bröd+sött är väl inte min grej). Men. Så provade jag en mildare variant av Brunost som heter Flötemysost. Haha ja, det låter kul på svenska. Och helt plötsligt tyckte jag att det var jättegott att äta som kvällsmat (aldrig frukost) när man ville ha något lite sött och samtidigt var hungrig.
 
Men, glass var det ju. Jag provade Brunostglass på en restaurang i Oslo och blev helt såld. Gud vad smart! Att göra efterrätt på denna söta skapelse. Jag kände hur det började klia i fingrarna, detta måste jag ju prova själv. Och det blev precis lika gott hemma!
 
Ni som fortfarande är skeptiska kan sluta oroa er. Glassen smakar inte ost, utan bara karamell. Som en kolaglass :) Varför inte bara köpa kolaglass då? Jo för att det låter mycket roligare att säga att man äter Brunostglass. Tycker jag i alla fall! Sedan blir ju smaken självklart liiite annorlunda mot en kolaglass. På ett positivt sätt  :)
 
 
Ingredienser till ca 1 liter glass:
250ml helmjölk
200ml grädde (40%)
5 äggulor
130g strösocker
100-120 g brunost
½ vaniljstång
 
Häll mjölken och grädden i en kastrull. Skär brunosten i skivor/bitar och lägg i kastrullen. Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och häll dem i kastrullen. Värm långsamt grädden/mjölken till det nästan kokar och brunosten har smält helt. Rör hela tiden. Ta av kastrullen från värmen och låt stå åt sidan cirka 30 minuter så grädden/mjölken drar åt sig vaniljen. Undertiden vispar du äggen och sockret vitt och poröst. Sila grädden/mjölken och häll över de vispade äggen, rör hela tiden. Häll blandningen i en ren kastrull och värm långsamt tills det nästan kokar, rör hela tiden så blandningen inte skär sig. När blandningen har blivit ganska tjock och seg häller du över den i en skål och låter stå i kyl några timmar. Häll sedan blandningen i en glassmaskin och kör tills glassen har stelnat men fortfarande är lite krämig. Ät med en gång eller placera i frys.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Namn:


E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:

Kom ihåg mig.
Copyright © Muzicmecupcake | Designed by Plumeria